BIOGRAFIE

Het begin

31 juli 1970, in Nederland was het een mooie zomerse dag, de laatste donderdag van de maand. Het was ongeveer 23 graden en de hemel was helder. Geen wolkje aan de lucht. Meer dan 2.500 kilometer van Amsterdam, in de kuststad Tétouan werd Omar Ahaddaf geboren. In de stad van de witte duif, zoals Tétouan wordt genoemd, groeide Omar op om uiteindelijk tijdens zijn studie aan de Abdelmalek Essaadi-universiteit, zijn ware liefde te vinden in het theater. Het was dan ook geen vreemde stap van Omar om een theateropleiding te gaan volgen in Marokko. Eind jaren ’90 besloot Omar zijn horizon te verbreden en waagde de sprong naar de overkant van de zee. Via een woeste toch via Spanje, door Frankrijk naar Nederland, kwam Omar terecht in Amsterdam. Op 29-jarige leeftijd stond Omar illegaal, maar met een rugzak vol ervaring en dromen, in het felbegeerde Nederland. Lessen volgen aan de Amsterdamse Theater Academie, dat was wat hij wilde. En dat lukte hem ook binnen twee jaar. In 2001 volgde Omar les aan de Amsterdamse Theater Academie.

Omar in Nederland

Samen met Hakim Traïda (bekend van o.a. Sesamstraat) toerde Omar door Nederland heen met verschillende kindervoorstellingen, zoals Mohamlet, De nieuwe kleren van de keizer en Achmed van Oranje. In 2006 was het zo ver dat Omar de stap naar een nog groter publiek. Omar deed mee aan het Knock Out Comedy Festival waar hij de tweede plaats wist te behalen. Het jaar 2006 bleek een succesvol jaar voor Omar, want naast zijn tweede plaats tijdens het Knock Out Comedy Festival, won Omar hetzelfde jaar de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst festival en was hij halvefinalist op de Comedy Culture Award. Hetzelfde jaar dat de veel te vroeg overleden Dara Faizi meedeed. Naast Omar stonden er steeds meer Marokkaanse cabaretiers en comedians op in Nederland en bedacht Omar samen met Rachid Larouz (o.a. bekend van Raymann is laat!) in 2011 de Islama’s als multicultureel antwoord op de Lama’s van BNN. Omar verzorgde een avondvullend theaterprogramma met Rachid Larouz, Hakim Traïda, Samir Fighil en Abdelfatah Ahmed Salah. Het idee van Omar en Rachid was ene uniek idee, omdat het de eerste keer was in Nederland dat een aantal Marokkaanse artiesten zichzelf verenigde om een show in hun moederstaal (het Arabisch) op te voeren. Het werd dan ook een groot succes. Met dit succes in de benen deed Omar in 2012 mee aan het Leids Cabaret Festival. Tot een ieders vreugde won Omar zowel de jury- als de publiekprijs. Sindsdien is Omar veel te zien in tal van verschillende komedie- en theatervoorstellingen. In 2015 toerde Omar met zijn eigen soloprogramma ‘Grenzeloos’ door Nederland heen.

Omar als acteur

Ondertussen is Omar niet meer weg te denken uit de Nederlandse theaters. Echter heeft Omar ook een oude liefde laten opbloeien. Naast fervent theatermaker is Omar ook te zien in verschillende films en series.

Sinds 2011 is Omar ook met enige regelmaat te vinden in uw woonkamer en spreekt hij de mensen toe via de beeldbuis. In de films De Halve Maan (2011), Na de regen (2014) en Al Hob (2020) speelt Omar de sterren van de hemel. Iedereen kan hem binnenkort aanschouden in aanstormende kaskraker ‘Marokkaanse bruiloft’ de romantische komedie van Johan Nijenhuis die de kaskraker Toscaanse Bruiloft opvolgt. Naast films is Omar ook te zien in verschillende (televisie)serie’s. De serie waar de jeugd hem vooral van kent is natuurlijk ‘Mocromaffia’ waarin Omar de vader van Muis (Oussama Ahammoud) speelt. Naast Mocormaffia heeft Omar gespeeld in Voetbalmeisjes (2015) en Melk & Dadels (2020). Daarnaast is Omar terug te zien in diverse sketches in verschillende telvisieprogramma’s.